My lubly buddies

Thursday, February 14, 2013

10 Formula Bangun Awal Sebelum Subuh


Hai . Hari ni iqa nak kongsi sikit masalah iqa dgn korang. Iqa ney kekdang susah sgt nak bangun subuh, then iqa search tips tips ney. Setiap manusia mesti ada keinginan utk berubah cuma ia maybe cepat atau lambat shj, bergantung pd diri kita. Dgn tips yg iqa jumpa ney, iqa baru sedar segala nya. Iqa akan terus praktik kan tips ney, hingga iqa mampu :) Doakan iqa ye ? , segala nya perlu diubah mulai sekarang. InsyaAllah, Aminn.

 • Niat sebelum tidur bahawa tidur ini adalah ibadah kerana Allah SWT. Setting diminda, bahawa kita ingin bangun awal keesokan harinya. Lebih baik sekiranya kita katakan secara terperinci tentang masa yang ingin kita bangun. Contoh : “ Esok saya akan bangun pada jam 5.30 pagi.”
 • Biasakan diri berwudhuk sebelum melelapkan mata. Bayangkan inilah wudhuk kita yang terakhir. Kita memyempurnakan wudhuk dengan tertib, tenang dan sesempurna mungkin.
 • Dirikan solat sunat dua rakaat sebelum tidur. Sebaiknya, solat sunat Taubat. Cantiknya, sebelum tidur kita memohon keampunan serta membersihkan diri daripada dosa-dosa dan kekotoran maksiat kita kepada Allah SWT.
 • Gunakan alat  bantuan untuk membangkitkan kita daripada tidur. Mohon bantuan ibu bapa, adik-beradik atau kawan-kawan yang ada. Di samping itu, setkan jam loceng atau alarm telefon kita berhampiran dengan kita.
 • Untuk bangun awal, kita perlulah tidur awal. Tidur yang secukupnya memudahkan kita untuk bangun dengan segar, ceria dan bertenaga.
 • Bacakan doa sebelum tidur dan bacaan Surah Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Anas.Hembuskan bacaan tadi ditapak tangan dan sapukan ke seluruh badan. Mohon perlindungan dan pemeliharaan daripada Allah SWT.
 • Sambil berbaring sebelum terlelap, basahkan bibir dengan zikir memuji dan memuja Allah SWT. Alhamdulillah, Alhamdulilah, Alhamdulillah.
 • Teruskan dan ulang berkali-kali tips ini jika gagal. Peringkat awal, ia seperti sukar. Lama kelamaan ia akan berputik di hati. Kita akan biasa dengan amalan ini jika ia dilakukan terus-menerus tanpa putus asa.
 • Jika berjaya, syabas saya ucapkan. Sekarang cabarannya ialah untuk mengekalkan amalan ini dari hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan dan tahun ke tahun. Jadi bagaimana?
 • Perbanyakanlah berdoa, bermunajat dan merintih kepada Allah SWT agar kita sama-sama istiqamah dan konsisten dengan amalan bangun awal ini. Hasrat dan harapan kita hanya satu agar Allah SWT sayang dan redha kepada kita. • p/s: Iqa selalu berdoa kpd Allah swt agar segala dosa iqa diampunkan. Dan murahkan rezeki keluarga iqa dan Muhammad Sufri. Dan selebeh nya adalah rahsia. Iqa harap tips kat atas bukan hanya utk dihebahkan tetapi dipraktikkan oleh kita, dan juga diri iqa :)

  No comments:

  Princess Crown